VAT compliance w organizacji - Mieszała, Dominik (VAT Compliance in an Organisation, 2024)
Postępujące zmiany prawne i technologiczne sprawiają, że funkcja VAT compliance w organizacji przybiera na ważności. W związku z tym istnieje wiele szans i zagrożeń, które płyną wraz z proponowaniem coraz to nowszych rozwiązań ze strony Unii Europejskiej od polskich organów podatkowych. W artykule został poruszony temat VAT compliance, omówiona jego istota i rodzaje. Ponadto wskazano rozwiązania technologiczne i prawne związane z VAT compliance – zarówno te obowiązujące, jak i te dotyczące przyszłości. Na przykładzie praktycznym zaprezentowano wykorzystanie tego narzędzia do raportowania podatkowego. Celem artykułu jest omówienie najnowszych zmian prawnych i technologicznych w podatku od towarów i usług. W artykule wykorzystano następujące metody badawcze: studia literaturowe, analizę artykułów naukowych i aktów prawnych.
Mieszała, D. (2024). VAT compliance w organizacji. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 97-106). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: VAT; podatek od towarów i usług; VAT compliance; VAT repoting tools