Rozliczenia dochodów i strat z inwestycji w fundusze kapitałowe - Leśny, Kacper (Settlements of Income and Losses from Investments in Capital Funds, 2024)
Fundusze kapitałowe stanowią jeden ze sposobów inwestowania kapitału, oferując inwestorom dostęp do różnorodnych instrumentów finansowych. Stosowana przez fundusze kapitałowe dywersyfikacja wpływa na zminimalizowanie ryzyka inwestycyjnego. Aspekty związane z rozliczaniem podatków dotyczących inwestycji są dla inwestorów szczególnie istotne w kwestii możliwości pomniejszenia swoich zobowiązań podatkowych i dokonywania czynności optymalizacji podatkowej. Celem artykułu jest przedstawienie wpływu zmian podatkowych dotyczących rozliczania dochodów i strat z inwestycji w fundusze kapitałowe. Zastosowanymi metodami badawczymi są analiza piśmiennictwa, aktów prawnych, analiza porównawcza oraz obserwacja. Spośród najważniejszych wniosków wynikających z niniejszego artykułu można przedstawić pozytywny wpływ zmian legislacyjnych na wzrost skłonności społeczeństwa do inwestowania w fundusze kapitałowe i oferowane przez nie produkty, co w dłuższej perspektywie może wpłynąć na zwiększenie bogactwa społeczeństwa oraz rozwoju gospodarki.
Leśny, K. (2024). Rozliczenia dochodów i strat z inwestycji w fundusze kapitałowe W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 74-81). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: fundusze kapitałowe; inwestycje; prawo podatkowe; dochód; strata; capital funds; investments; tax law; income; loss