System kaucyjny – założenia i nowelizacja ustawy o podatku od towarów i usług - Fiecek, Anna (Deposit Return System – Assumptions and Amendment of the Goods and Services Tax Act, 2024)
Polska w 2025 roku stanie się siedemnastym krajem Unii Europejskiej, w którym funkcjonuje system kaucyjny. Wprowadzenie tego rozwiązania ma za zadanie wsparcie selektywnej zbiórki odpadów powstałych z opakowań po napojach, zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska oraz wzrost poziomu recyklingu. Zmiana ta jednak nie ograniczy się wyłącznie do przepisów o charakterze środowiskowym. Celem artykułu jest przedstawienie podstawowych założeń systemu kaucyjnego, zmian wprowadzonych nowelizacją ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570 i 1598 z późn. zm.) oraz ewidencji księgowej związanej z opakowaniami wielokrotnego użytku. W artykule zastosowano następujące metody badawcze: studia literaturowe, analizę aktów prawnych oraz wnioskowanie.
Fiecek, A. (2024). System kaucyjny – założenia i nowelizacja ustawy o podatku od towarów i usług. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 39-47). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: system kaucyjny; ustawa o podatku od towarów i usług; dyrektywa SUP; deposit return system; Goods and Services Tax Act; SUP directive