Podatek od sprzedaży okazjonalnej w 2024 roku - Dąbrowska, Nikola (The Occasional Sales Tax in 2024, 2024)
Artykuł dotyczy sprzedaży internetowej w kontekście sprzedaży okazjonalnej, działalności gospodarczej i działalności nieewidencjonowanej ze szczególnym uwzględnieniem zmian podatkowych planowanych na 2024 rok. Przeanalizowano różnice między sprzedażą okazjonalną, prowadzeniem handlu internetowego a działalnością gospodarczą. Przytoczono interpretacje prawa podatkowego odnoszące się do sprzedaży okazjonalnej, zwracając uwagę na kryteria, takie jak czas posiadania przedmiotu i jego sprzedaż poniżej ceny zakupu. W artykule omówiono także zmiany planowane w 2024 roku, które nakładają obowiązki na operatorów platform sprzedażowych w zakresie raportowania danych o sprzedawcach. Kolejna podjęta kwestia to działalność nieewidencjonowana i zasady jej prowadzenia oraz zmiany w 2024 roku, jak nowy limit przychodów. Opisano korzyści z prowadzenia takiej działalności, zwłaszcza dla osób chcących rozpocząć własny biznes. W artykule przedstawiono również przykłady transakcji internetowych, w tym sprzedaży ubrań, sprzętu elektronicznego i odnowionych książek, uwzględniające zmiany w przepisach podatkowych.
Dąbrowska, N. (2024). Podatek od sprzedaży okazjonalnej w 2024 roku. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 29-38). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: sprzedaż okazjonalna; sprzedaż internetowa; prawo podatkowe; zmiany podatkowe; raportowanie danych; platformy sprzedażowe; occasional sales; online sales; tax law; tax changes; data reporting; sales platforms