Nil – źródło wody czy konfliktów? - Majewska, Julia (The Nile – a Source of Water or Conflict?, 2023)
W dobie rosnącej rywalizacji między państwami oraz nieustannego dążenia do rozwoju gospodarczego widoczne są pojawiające się konflikty. Ich tłem mogą być niewystarczające zasoby naturalne, które, podzielone między poszczególne kraje, są jednymi z determinant sporów międzynarodowych. Było to widoczne już w starożytnych cywilizacjach, które rozwijały się m.in. na kontynencie afrykańskim. Celem niniejszego opracowania jest udzielenie odpowiedzi na pytanie dotyczące współczesnego znaczenia geopolitycznego Nilu dla państw afrykańskich. Gwoli osiągnięcia celu pracy sformułowano dwa pytania badawcze: Jak ewoluują tendencje związane z geopolitycznym znaczeniem Nilu dla państw afrykańskich? Jakie było historyczne znaczenie Nilu dla starożytnych Egipcjan? Metody badawcze zastosowane w poniższym opracowaniu to analiza literatury oraz analiza statystyczna. Dokonując analizy literatury, stwierdzono rosnące znaczenie Nilu dla państw położonych w dorzeczu Nilu oraz zidentyfikowano zagrożenie wynikające z braku bezpieczeństwa wodnego dla Egiptu.
Majewska, J. (2023). Nil – źródło wody czy konfliktów? W: A. Kuźmińska-Haberla, S. Bobowski (red.), Ekonomia i międzynarodowe stosunki gospodarcze (s. 79-89). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: Nil (rzeka); kryzys wodny; konflikty transgraniczne; Nile; water crisis; transboundary conflicts