Przestrzeń kosmiczna jako miejsce inwestycji publicznych i prywatnych - Majewska, Julia (Outer Space as a Place for Public and Private Investments, 2023)
Od momentu umieszczenia na orbicie okołoziemskiej pierwszego sztucznego satelity w 1957 r. przestrzeń kosmiczna stanowi obiekt zainteresowania licznych podmiotów. Na przestrzeni lat liczba inwestycji nieustannie się zwiększa. Widoczny trend niesie za sobą szereg konsekwencji dla gospodarki światowej, w tym również negatywnych. Celem artykułu jest identyfikacja tendencji inwestycji publicznych oraz prywatnych w sektorze kosmicznym, w tym podjęcie próby oceny wpływu rywalizacji międzynarodowej na gospodarkę światową. Metody badawcze zastosowane w artykule to analiza literatury oraz analiza statystyczna. Dokonując analizy danych ilościowych oraz jakościowych, zidentyfikowano rosnący udział podmiotów prywatnych w sektorze kosmicznym oraz wskazano liczne zagrożenia, które mogą wynikać z rosnącej rywalizacji. Są to m.in. zwiększenie prawdopodobieństwa kolizji między obiektami w przestrzeni kosmicznej, wykorzystanie kosmosu do działań militarnych czy umocnienie pozycji dotychczasowych liderów. Próbując wskazać działania, które powinny zostać podjęte przez kraje, wymienia się m.in. nawiązanie współpracy międzynarodowej, a także stworzenie nowych ram prawnych.
Majewska, J. (2023). Przestrzeń kosmiczna jako miejsce inwestycji publicznych i prywatnych. W: A. Kuźmińska-Haberla, S. Bobowski (red.), Ekonomia i międzynarodowe stosunki gospodarcze (s. 64-78). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: inwestycje; przestrzeń kosmiczna; gospodarka kosmiczna; investments; outer space; space economy