Projektowanie, synteza i aktywność biologiczna inhibitorów oddziaływania PD-1/PD-L1 bazujących na minibiałkach - Ciesiołkiewicz, Agnieszka (Design, synthesis and biological activity of PD-1/PD-L1 interaction inhibitors based on miniproteins, 2023)
Rozwój wiedzy o interakcjach białko-białko otwiera nowe możliwości terapeutyczne, szczególnie w blokowaniu punktów kontrolnych immunologicznych, jak PD-1/PD-L1. Przeciwciała mają ograniczenia, jak immunogenność i słabe przenikanie do guzów. Minibiałka łączące cechy peptydów i białek, dzięki stabilnej strukturze i możliwości modyfikacji, mają duży potencjał. Celem rozprawy było opracowanie inhibitorów PD-1/PD-L1 opartych na minibiałkach.
Keywords: peptydy; β-aminokwasy; inhibitory oddziaływania białko-białko; projektowanie leków; immunoterapie przeciwnowotworowe; peptides; β-amino acids; protein-protein interaction inhibitors; drug design; anticancer immunotherapies