Zielone zarządzanie - perspektywa rynku pracy i ekosystemu biznesu - Sulich, Adam (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Zielone zarządzanie to proces ilościowych i jakościowych przemian gospodarczych, prowadzących do zrównoważonego rozwoju i zielonej gospodarki. Wykorzystując wskaźniki, zielone zarządzanie przekłada te koncepcje na praktyczne działania społeczno-gospodarcze. W związku z tym na okładce książki znalazły się elementy obrazujące obiektywny pomiar zmian w obszarze rynku pracy i ekosystemu biznesu. W takim kontekście powstają zielone miejsca pracy, które nie tylko redukują antropopresję, ale także przekształcają sposób zarządzania organizacjami i ich relacje z otoczeniem. Publikacja konfrontuje najnowszą wiedzę z wynikami badań empirycznych. W monografii omówiono m.in. następujące zagadnienia: zielona gospodarka, zielone branże a ekosystem biznesu, zielone miejsca pracy jako element zielonej gospodarki, zielone zarządzanie na różnych poziomach administracyjnych, rynek pracy a zielony rynek pracy, ekosystem biznesu a zielony rynek pracy. Omówiono w niej także koncepcję badań własnych, a także zinterpretowano uzyskany model.] z zapowiedzi.
s. 244
Keywords: zielone zarządzanie; zielone miejsca pracy; zrównoważony rozwój; ekosystem biznesu; zrównoważone strategie