Moralność socjalna - Jurek, Łukasz; Gilga, Krystyna; Kamiński, Stanisław; Szczepaniak-Sienniak, Joanna; Żuk, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[Autorzy publikacji dokonali w niej oryginalnej konceptualizacji pojęć oraz opracowali ramy teoretyczne dla badań jednego z kluczowych aspektów korzystania ze świadczeń socjalnych. Zasadniczą część pracy poświęcono analizie wyników autorskiego badania empirycznego. Zostały one przedstawione w kontekście szerokiego przeglądu dotychczasowych badań postaw socjalnych prowadzonych zarówno w Polsce, jak i w skali międzynarodowej. Publikacja powstała w ramach realizacji projektu „Społeczne, ekonomiczne i kulturowe uwarunkowania korzystania ze świadczeń socjalnych: analiza problemu w kontekście moralności socjalnej” finansowanego ze środków programu doskonałości naukowo-badawczej INTEREKON.] z zapowiedzi.
Jurek, Ł., Gilga, K., Kamiński, S., Szczepaniak-Sienniak, J. i Żuk, P. (2023). Moralność socjalna. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: moralność socjalna; postawa socjalna; nadużycia socjalne; indyferencja socjalna