Ocena nowelizacji „Polskiego Ładu” 2.0: analiza symulacyjna zmian w zakresie podatku dochodowego i składki zdrowotnej - Bernat, Tomasz; Augustynowicz, Ewelina (Evaluation of "Polish Ład" 2.0 Amendment: Simulative Analysis of Changes in Income Tax and Health Insurance Contribution, 2024)
Wprowadzone przez „Polski Ład” zmiany prawne dotyczyły m.in. podatku dochodowego i składek zdrowotnych. Ich wadliwość spowodowała konieczność wprowadzenia wielu poprawek. Celem artykułu jest ustalenie, czy wprowadzona od 1 lipca 2022 r. nowelizacja „Polskiego Ładu” rzeczywiście rekompensuje wzrost obciążeń podatkowo-składkowych. W toku przeprowadzonej analizy dokonano pomiaru podatku dochodowego i składki zdrowotnej, dla hipotetycznych danych działalności gospodarczej. Symulację przeprowadzono dla dwóch rodzajów działalności gospodarczej oraz trzech wariantów skali osiąganego dochodu. Następnie porównano kwoty obciążeń podatkiem dochodowym i składką zdrowotną, zgodnie z przepisami obowiązującymi przed i po wprowadzeniu „Polskiego Ładu” oraz po jego nowelizacji. Jako kryterium oceny przyjęto, że spadek, lub identyczna kwota, sumy po-datku dochodowego i składki zdrowotnej po nowelizacji „Polskiego Ładu” oznacza rzeczywistą rekompensatę wzrostu obciążeń. Łącznie analiza objęła 6 przypadków, a wyniki wskazują, że do rekompensaty doszło tylko w 1 z nich. Ze względu na krótki czas obowiązywania „Polskiego Ładu” i jego nowelizacji w Polsce brakuje opracowań dotyczących skutków tych zmian dla opodatkowanie przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 2, s. 148-159
Keywords: podatek dochodowy; składka zdrowotna; opodatkowanie przedsiębiorstw; Polski Ład; nowelizacja; income tax; health insurance contribution; corporate taxation; Polish Deal; amendment