Strategiczna rachunkowość zarządcza wyznacznikiem zakresu ewidencji księgowej w działalności pomocniczej na przykładzie zarządzania nieruchomościami - Chalastra, Michał (Strategic Management Accounting as a Determinant of the Scope of Accounting Records in Ancillary Activities on the Example of Real Estate Management, 2024)
Celem głównym tego artykułu jest wskazanie możliwości rozbudowy systemu ewidencji księgowej ponad wymogi rachunkowości finansowej na potrzeby dostarczenia mierzalnych danych o realizacji strategii w obszarze działalności pomocniczej na przykładzie zarządzania nieruchomościami gospodarczymi. Celami pomocniczymi są: wskazanie możliwości konstrukcji rozbudowanych struktur zarządzania strategicznego w zakresie działalności pomocniczej oraz prezentacja zasad konstrukcji kont księgowych do ewidencji przychodów i kosztów umożliwiających dostarczenie wymiernych danych rzeczywistych o realizowanych strategiach. Artykuł powstał na podstawie autorskich wdrożeń systemów budżetowania, rachunku kosztów i zakładowych planów kont w przedsiębiorstwach różnych branż oraz prowadzonych przez autora analiz w tym zakresie. Wykorzystana została metoda studium przypadków. W artykule przedstawione zostały wzorcowe zasady poszerzenia ewidencji księgowej dla przychodów i kosztów uwzględniające potrzeby zarządzania strategicznego w zakresie działalności pomocniczej na przykładzie nieruchomości gospodarczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 2, s. 117-133
Keywords: strategiczna rachunkowość zarządcza; zarządzanie strategiczne; ewidencja księgowa; działalność pomocnicza; nieruchomości; strategic management accounting records; ancillary activities; real estate