Oligopolizacja rynku usług ratingowych - Kulpaka, Paweł (Oligopolisation on the Rating Services Market, 2024)
Artykuł poświęcony jest rynkowi usług ratingowych. Jego podstawowym celem jest badanie utrzymującej się oligopolistycznej struktury tej branży w latach 2007-2021. Analizę oparto na danych amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd, obejmując zarejestrowane agencje ratingowe wpisane na listę NRSRO (Nationally Recognized Statistical Rating Organizations) – „krajowych statystycznych organizacji kwalifikacyjnych”. Ponadto w części teoretycznej i historycznej pracy wykorzystano wyselekcjonowane pozycje literatury przedmiotu poświęcone tematyce rynku usług ratingowych oraz oligopolu. W artykule zastosowano metodę badań nazywaną analizą danych wtórnych (desk research) oraz analizę wybranej literatury przedmiotu. Dominacja agencji tworzących „wielką trójkę” (Standard & Poor’s, Moody’s Investor Service oraz Fitch Ratings) na rynku usług ratingowych, których udział w całej branży w poszczególnych latach badanego okresu kształtował się w przedziale od 94,4% do 98,3%, świadczy o utrzymującej się oligopolistycznej strukturze tego rynku. Rynek usług ratingowych pozostaje przykładem jednego z najbardziej skoncentrowanych sektorów w skali całej gospodarki światowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 2, s. 12-22
Keywords: rating; agencje ratingowe; oligopol; rating agencies; oligopoly