Inwestycje alternatywne – czy według Polaków są dobrą metodą oszczędzania na przyszłą emeryturę? - Turkowska, Paulina (Alternative Investments – Are They, According to Poles, a Good Way to Save for Their Future Retirement?, 2023)
W obliczu spadającego poziomu przyszłych emerytur poszukiwanie alternatywnych sposobów oszczędzania na okres po zakończeniu aktywności zawodowej staje się coraz bardziej istotne. Celem artykułu jest przedstawienie, jak kształtuje się poziom wiedzy oraz świadomości Polaków w temacie inwestycji alternatywnych oraz możliwości wykorzystania takich instrumentów jako dodatkowej metody zabezpieczenia emerytalnego. Pokazano, jak wygląda polski system emerytalny oraz przybliżono pojęcie inwestycji alternatywnych. Zaprezentowano także wyniki badania, do przeprowadzenia którego wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, a narzędziem, które posłużyło do zebrania danych, był kwestionariusz ankiety. Wyniki pokazały, że tylko niewielki odsetek osób ma wiedzę dotyczącą inwestycji alternatywnych, jednak większość badanych po zapoznaniu się z tym pojęciem uznała je za opłacalny i bezpieczny sposób oszczędzania. Mimo to liczba osób korzystających z tego typu inwestycji wciąż jest niewielka.
Turkowska, P. (2023). Inwestycje alternatywne – czy według Polaków są dobrą metodą oszczędzania na przyszłą emeryturę? W: M. Swacha-Lech, I. Dittmann (red.), Finanse (s. 152-161). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: inwestycje alternatywne; świadomość emerytalna; system emerytalny; alternative investment; pension awareness; pension system