Porównanie działalności lokacyjnej polskich zakładów ubezpieczeń - Mszanik, Emilia (Investment Activity of Polish Insurance Companies, 2023)
W artykule zamieszczono wyniki badań, których celem była ocena działalności lokacyjnej wśród wybranych zakładów ubezpieczeń działu II oferujących produkty na polskim rynku. Do badania wykorzystano dane znajdujące się w sprawozdaniach o wypłacalności i kondycji finansowej rozpatrywanych towarzystw ubezpieczeniowych i obejmujących lata 2018-2022. Na podstawie wyników stwierdzono, że: 1) wśród portfeli inwestycyjnych najwięcej było dłużnych papierów wartościowych, 2) w badanym okresie nie zaobserwowano trendu w obrębie poziomu rentowności przy danym doborze elementów portfela, 3) rodzaj oferowanych ubezpieczeń wpływał na strukturę portfeli inwestycyjnych.
Mszanik, E. (2023). Porównanie działalności lokacyjnej polskich zakładów ubezpieczeń. W: M. Swacha-Lech, I. Dittmann (red.), Finanse (s. 86-98). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: działalność lokacyjna; działalność inwestycyjna; struktura portfela inwestycyjnego; zakłady ubezpieczeń; Polska; investment activity; investment portfolio; insurance companies; Poland