Inflacja a rynek nieruchomości. Analiza współzależności między inflacją a cenami na rynkach pierwotnym i wtórnym - Kamińska, Julia (Inflation and Real Estate Market: Analysing the Interdependence Between Inflation and Prices per Square Meter in the Primary and Secondary Property Markets, 2023)
W artykule przedstawiono analizę współzależności pomiędzy inflacją a cenami na rynku nieruchomości. Przeprowadzone badanie miało na celu przeanalizowanie związku między inflacją a cenami za metr kwadratowy mieszkań na rynku pierwotnym i wtórnym w wybranych miastach. Okres, jakim zostało objęte badanie, to 10 lat. Analiza została przeprowadzona z wykorzystaniem wskaźnika korelacji Pearsona. Rezultaty badania wykazały, że związek między inflacją a cenami na rynku nieruchomości jest umiarkowany i istotny jedynie w niektórych miastach.
Kamińska, J. (2023). Inflacja a rynek nieruchomości. Analiza współzależności między inflacją a cenami na rynkach pierwotnym i wtórnym. W: M. Swacha-Lech, I. Dittmann (red.), Finanse (s. 76-85). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: inflacja; średnie ceny za metr kwadratowy; rynek nieruchomości; rynek pierwotny; rynek wtórny; korelacja; inflation; average prices per square meter; real estate market; primary market; secondary market; correlation