Analiza spełnienia założeń przymusowej restrukturyzacji przeprowadzanej na polskich bankach - Drzygaluk, Wiktoria (Does the Compulsory Restructuring Carried out on Polish Banks Meet its Objectives?, 2023)
Przedmiotem badania zaprezentowanego w artykule był proces przymusowej restrukturyzacji, który odgrywa istotną rolę ze względu na ogromny udział banków w polskim systemie finansowym. Analizie zostały poddane cztery banki: Getin Noble Bank SA, BS w Sanoku, BS w Przemkowie oraz Idea Bank SA. Badano lata 2020-2022, a więc okres, gdy powyższe banki zostały poddane przymusowej restrukturyzacji (resolution). Do przeprowadzenia badania posłużono się analizą danych oraz literatury, a także oparto się na analizie przypadków danych banków. Wyniki badań wskazują, że przymusowa restrukturyzacja spełnia wszystkie założenia: 1. Dzięki szybkiej i sprawnej interwencji nie została zachwiana stabilność finansowa. 2. Ograniczano do minimum zaangażowanie funduszy publicznych, ponieważ koszty związane z upadłością banku obciążały w pierwszej kolejności właścicieli. 3. Zapewniona została kontynuacja realizowanych przez podmiot funkcji krytycznych, deponenci wciąż mogli swobodnie korzystać ze wszystkich usług. 4. Środki zdeponowane na rachunkach bankowych w wysokości do równowartości 100 tys. euro podlegały BFG.
Drzygaluk, W. (2023). Analiza spełnienia założeń przymusowej restrukturyzacji przeprowadzanej na polskich bankach. W: M. Swacha-Lech, I. Dittmann (red.), Finanse (s. 51-62). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: przymusowa restrukturyzacja; resolution; Bankowy Fundusz Gwarancyjny; compulsory restructuring; Bank Guarantee Fund