Kompetencje emerytalne przyszłych emerytów – próba diagnozy i określenia wybranych determinant - Brzenska, Monika (Retirement Competencies of Future Retirees – an Attempt to Diagnose and Determine Selected Determinants, 2023)
W artykule skupiono się na badaniu poziomu kompetencji emerytalnych przyszłych emerytów, które bezpośrednio wpływają na sposoby gromadzenia przez nich kapitału w ramach dodatkowych form zabezpieczenia emerytalnego. Emerytura jako kulminacyjny punkt życia powinna być należytą nagrodą za lata pracy, jednak nie zawsze tak jest, co udowadniają coraz częstsze przypadki ubóstwa i trudności finansowych wśród emerytów. Cel badania to ocena poziomu kompetencji emerytalnych za pomocą wywiadu kwestionariuszowego przeprowadzonego na przełomie marca i kwietnia 2023 roku. Wyniki badania wskazują, że mimo świadomości stanu systemu emerytalnego tylko niewielki odsetek uczestników podejmuje aktywne działania w kierunku poprawy swojej przyszłej sytuacji finansowej i poszukuje alternatywnego źródła oszczędzania. W opracowaniu innowacyjnie przedstawiono sposoby optymalizacji edukacji emerytalnej, propagując dążenie do poprawy jakości życia osób na emeryturze przez rozwijanie ich kompetencji emerytalnych.
Brzenska, M. (2023). Kompetencje emerytalne przyszłych emerytów – próba diagnozy i określenia wybranych determinant. W: M. Swacha-Lech, I. Dittmann (red.), Finanse (s. 25-39). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: emerytura; system emerytalny; kompetencje emerytalne; dobrowolne oszczędzanie; retirement; pension system; retirement competencies; additional savings