Imigracja zarobkowa jako determinanta zmian na rynku pracy w Polsce - Zywert, Marcel (Economic Immigration as a Determinant of Changes in the Labour Market in Poland, 2023)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie znaczenia imigracji zarobkowej w przemianach na rynku pracy w Polsce w latach 2015-2020. Zjawisko imigracji zarobkowej jest zjawiskiem nowym na polskim rynku pracy. Do prowadzenia aktywnej i skutecznej polityki gospodarczej niezbędne jest określenie skali tego zjawiska oraz siły wpływu na poszczególne sektory gospodarki. Ewolucja rynku pracy jest efektem nieustannie rozwijającej się gospodarki. Postęp technologiczny, innowacje, badania i rozwój przyspieszają przemiany strukturalne w gospodarce. Stanowi to istotny czynnik przemian na rynku pracy. W celu usprawnienia tego procesu wiele rozwiniętych gospodarek prowadzi aktywną i długofalową politykę imigracyjną. Przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, takich jak programy szkoleniowe i edukacyjne czy wsparcie integracji kulturowej, imigranci mogą stanowić istoty element inwestycji w kapitał ludzki.
Zywert, M . (2023). Imigracja zarobkowa jako determinanta zmian na rynku pracy w Polsce. W: E. Sobczak (red.), Współczesne problemy ekonomii i zarządzania (s. 65-80). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: imigracja zarobkowa; rynek pracy; kapitał ludzki; cudzoziemcy; economic immigration; labour market; human capital; foreigners