Polityka prodemograficzna jako determinanta zrównoważonego rozwoju rynku pracy na przykładzie Polski i Islandii - Jasiak, Adrianna (Pro-Demographic Policy as a Determinant of Sustainable Development of the Labour Market on the Example of Poland and Iceland, 2023)
Tematyka równości płci oraz dyskryminacji płciowej jest aktualnie bardzo często omawianym zagadnieniem, lecz niezmiernie rzadko porusza się go w kontekście zmian demograficznych. Negatywne zmiany demograficzne, obserwowane w całej Europie, są pochodną wzrostu oczekiwanej długości życia oraz spadku współczynnika dzietności. Jest on wywołany między innymi większą aktywnością zawodową kobiet oraz częstą koniecznością wyboru między macierzyństwem a karierą. Niniejsza praca ma na celu zbadanie istotności wpływu pozycji kobiet na rynku pracy na kryzys demograficzny przez analizę porównawczą Polski i Islandii w latach 2011-2019. Analizie zostały poddane takie aspekty, jak poziom aktywności zawodowej kobiet oraz poszczególne elementy polityki demograficznej obydwu państw. W toku badań sformułowano wniosek, że wsparcie kobiet w łączeniu rozwoju kariery zawodowej z macierzyństwem, a przez to poprawa sytuacji kobiet na rynku pracy, determinuje poziom dzietności w kraju.
Jasiak, A. (2023). Polityka prodemograficzna jako determinanta zrównoważonego rozwoju rynku pracy na przykładzie Polski i Islandii. W: E. Sobczak (red.), Współczesne problemy ekonomii i zarządzania (s. 49-64). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: rynek pracy kobiet; współczynnik dzietności; równość płci; kryzys demograficzny; starzenie populacji; polityka demograficzna; female labour market; fertility rates; gender equality; demographic crisis; population ageing; demographic policy