Realizacja 9. Celu Zrównoważonego Rozwoju w państwach Unii Europejskiej w latach 2016-2020 - Kreczmer, Aleksandra; Król, Paweł (Implementation of the 9th Sustainable Development Goal in 2016-2020 in the European Union Countries, 2023)
Tematem opracowania jest realizacja 9. Celu Zrównoważonego Rozwoju obejmującego obszar innowacyjności, przemysłu i infrastruktury w państwach Unii Europejskiej. W niniejszej pracy posłużono się metodą analizy dokumentacji. Przeanalizowano założenia, dane statystyczne, sposoby realizacji oraz przyszłościowe plany dalszego wdrażania elementu Agendy na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030. Po przeprowadzonej analizie można wyraźnie zauważyć, iż działania podjęte przez organy unijne są w znacznym stopniu skuteczne i prowadzą do stałej poprawy większości analizowanych wskaźników. Treści przedstawione w pracy mają na celu zwrócenie uwagi na problematykę zrównoważonego rozwoju w kluczowych działach, takich jak badania naukowe, transport czy przemysł.
Kreczmer, A. i Król, P. (2023). Realizacja 9. Celu Zrównoważonego Rozwoju w państwach Unii Europejskiej w latach 2016-2020. W: E. Sobczak (red.), Współczesne problemy ekonomii i zarządzania (s. 9-23). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zrównoważony rozwój; innowacyjność; przemysł; infrastruktura; transport; badania naukowe; transformacja; technologia; mobilność; innovation; industry; infrastructure; mobility; research; transformation; technology