Wrocławs Music Therapy Models - Cylulko, Paweł. Redakcja naukowa; Gładyszewska-Cylulko, Joanna. Redakcja naukowa (Wroclawskie modele muzykoterapii, 2016)
Drugi tom serii „Wrocławska Muzykoterapia” przedstawia modele działania muzykoterapeutycznego wypracowane w środowisku wrocławskim. Swoje prace prezentują autorzy skupieni wokół Zakładu Muzykoterapii Akademii Muzycznej im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu oraz Zarządu Głównego Stowarzyszenia Muzykoterapeutów Polskich, posiadający bogate doświadczenie naukowo-badawcze, terapeutyczne, dydaktyczne i organizacyjne w tytułowej dziedzinie. Żywimy nadzieję, że niniejsza publikacja przyczyni się znacząco do dalszego budowania nauki o muzykoterapii, umocnienia zawodu muzykoterapeuty oraz zaprezentowania niemal czterdziestopięcioletniego dorobku wrocławskiego Zakładu Muzykoterapi
Wrocławska Muzykoterapia, t. 2
Wrocław Music Therapy, vol. 2
Keywords: tyflomuzykoterapia; choreoterapia spontaniczny; zdrowie; rehabilitacja kardiologiczna; surdomuzykoterapia; spontaniczny teatr muzykalny (STM); edukacja wczesnoszkolna; muzykoterapia; zaburzenia nerwicowe; diagnoza; cardiac rehabilitation; early school curriculum; music therapy; choreotherapy; neurotic disorders; pediatrics; spontaneous musical theatre technique (STM); surdo music therapy; typhlo music therapy