Wrocławskie modele muzykoterapii - Cylulko, Paweł. Redakcja naukowa; Gładyszewska-Cylulko, Joanna. Redakcja naukowa (Wrocławs Music Therapy Models, 2016)
Drugi tom serii „Wrocławska Muzykoterapia” przedstawia modele działania muzykoterapeutycznego wypracowane w środowisku wrocławskim. Swoje prace prezentują autorzy skupieni wokół Zakładu Muzykoterapii Akademii Muzycznej im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu oraz Zarządu Głównego Stowarzyszenia Muzykoterapeutów Polskich, posiadający bogate doświadczenie naukowo-badawcze, terapeutyczne, dydaktyczne i organizacyjne w tytułowej dziedzinie. Żywimy nadzieję, że niniejsza publikacja przyczyni się znacząco do dalszego budowania nauki o muzykoterapii, umocnienia zawodu muzykoterapeuty oraz zaprezentowania niemal czterdziestopięcioletniego dorobku wrocławskiego Zakładu Muzykoterapi
Wrocławska Muzykoterapia, t. 2
Keywords: muzykoterapia; diagnoza; zdrowie; choreoterapia spontaniczny; edukacja wczesnoszkolna; rehabilitacja kardiologiczna; spontaniczny teatr muzykalny (STM); surdomuzykoterapia; tyflomuzykoterapia; zaburzenia nerwicowe