Nowe doniesienia na temat właściwości prozdrowotnych octu jabłkowego - Olędzki, Remigiusz (New Reports on the Health-promoting Properties of Apple Cider Vinegar, 2023)
Artykuł omawia najnowsze doniesienia naukowe na temat właściwości i korzyści wynikających ze stosowania octu jabłkowego w leczeniu schorzeń somatycznych i cywilizacyjnych. Ocet jabłkowy to specjalny rodzaj octu wytwarzany w wyniku fermentacji ekstraktu wodnego uzyskanego na bazie rozdrobnionych jabłek. Ze względu na zawartość kwas octowego był często wykorzystywany do przygotowywania potraw oraz konserwowania żywności. Z powodu działania bakteriobójczego ocet jabłkowy był stosowany również do skutecznego usuwania drobnoustrojów chorobotwórczych. Zaobserwowano jednak, że spożywanie octu jabłkowego może dostarczyć organizmowi bezpośrednich korzyści zdrowotnych oraz wspomagać terapię niektórych schorzeń. Badania sugerują, że spożywanie octu jabłkowego pomaga kontrolować wagę ciała, normalizować poziom cukru we krwi oraz zmniejszać stany zapalne w organizmie. Natomiast ocet jabłkowy stosowany bezpośrednio na skórę pomaga w usuwaniu zakażeń bakteryjnych i drożdżakowych. Jednak zakres korzyści zdrowotnych i mechanizm oddziaływania substancji bioaktywnych zawartych w occie jabłkowym nie są w pełni zbadane. Nadal trwają intensywne badania nad oddziaływaniem octu jabłkowego, które prowadzone są na modelach zwierzęcych oraz na izolowanych kulturach komórkowych.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2023, Nr 39, s. 117-124
Keywords: ocet jabłkowy; związki bioaktywne; właściwości prozdrowotne; polifenole; choroby cywilizacyjne; apple vinegar; bioactive compounds; health-promoting properties; polyphenols; civilization diseases