Zarządzanie różnorodnością w szkole podstawowej – szanse i zagrożenia - Hadrian, Szymon (Managing Diversity in a Primary School – Opportunities and Threats, 2023)
Zarządzanie różnorodnością jest koncepcją, która zakłada akceptację i wykorzystywanie różnic między pracownikami, aby osiągnąć przewagę konkurencyjną. Cel badań, jak również niniejszego artykułu, stanowi rozpoznanie praktyk z zakresu zarządzania różnorodnością w szkole podstawowej, ze wskazaniem możliwych szans i zagrożeń związanych z tym procesem. Zastosowane metody badań to analiza literatury przedmiotu, wywiad oraz sondaż diagnostyczny, przy czym studium przypadku stanowi główną metodę badań empirycznych. Z analizy obiektu badań – szkoły podstawowej – wyniknęło, że choć placówka nie ma i nie planuje tworzyć pisemnej strategii zarządzania różnorodnością, to w podejściu do zarządzania, w stosowanych praktykach można odnaleźć przejawy szacunku i troski o różnorodność.
s. 94
Keywords: rożnorodność; mobbing; korporacje międzynarodowe; rynek pracy; kultury niskokontekstowe; kultury wysokokontekstowe; komunikacja marketingowa