Branża motoryzacyjna w krajach Regionalnego Kompleksowego Partnerstwa Gospodarczego Azji Wschodniej (RCEP) - Bobowski, Sebastian (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[W monografii scharakteryzowano branżę motoryzacyjną w krajach członkowskich RCEP z uwzględnieniem potencjalnego wpływu porozumienia megaregionalnego na jej przyszłe funkcjonowanie. Tezę opracowania stanowi stwierdzenie, że RCEP dysponuje potencjałem niezbędnym do pobudzenia ekspansji regionalnych łańcuchów wartości w branży motoryzacyjnej, wzrostu wolumenu handlu sektorowego w obrębie ugrupowania, a w rezultacie wzmocnienia pozycji gospodarek regionu na światowym rynku motoryzacyjnym. W analitycznej części pracy powołano się na najnowsze dostępne statystyki zaczerpnięte z oficjalnych baz danych, takich jak Marklines.com, Comtrade ONZ oraz multiregionalnych tabel wejścia-wyjścia Azjatyckiego Banku Rozwoju. W opracowaniu zastosowano następujące metody badawcze: krytyczną analizę literatury przedmiotu, analizę porównawczą, analizę statystyczną, studium przypadku oraz rozumowanie dedukcyjne. W książce szczegółowo omówiono m.in. takie zagadnienia, jak: ogólna charakterystyka porozumienia RCEP, branża motoryzacyjna w wybranych krajach RCEP, przepływy handlowe w branży motoryzacyjnej w krajach RCEP, globalne i regionalne łańcuchy wartości w branży motoryzacyjnej w krajach RCEP.] z zapowiedzi.
s. 134
Keywords: branża motoryzacyjna; Regionalne Kompleksowe Partnerstwo Gospodarcze; RCEP; Azja Wschodnia; megaregionalizm handlowy; łańuchy wartości