Small non-coding RNAs as a potential diagnostic and therapeutic tool in insulin resistance - Pielok Ariadna (Małe niekodujące RNA jako potencjalne narzędzie diagnostyczne oraz terapeutyczne w insulinooporności, 2023)
Celem badań prowadzonych w ramach realizowanej pracy doktorskiej było wyselekcjonowanie potencjalnych markerów miRNA oraz lncRNA, które mogą być wykorzystane jako specyficzne i precyzyjne biomarkery schorzeń powiązanych z insulinoopornością.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: insulinooporność; miRNA; lncRNA; syndrom metaboliczny koni; EMS; komórki macierzyste; Hoof Progenitor Cells; Adipose Stem Cells; HPC; ASC; ochwat