Wpływ pierwszej oferty publicznej na dalsze losy przedsiębiorstwa. Czy proces IPO zmniejsza szansę na bankructwo spółki? - Wrona, Bartłomiej (The Impact of an Initial Public Offering on the Subsequent Fate of a Company. Does the IPO Process Reduce the Chance that the Company Will Go Bankrupt?, 2023)
Pierwsza publiczna oferta stanowi korzyści zarówno dla samej spółki, jak i dla chętnych inwestorów, którzy gotowi są powierzyć zewnętrzny kapitał w rozwój firmy. W artykule zweryfikowano sytuację finansową przedsiębiorstw w Polsce przed przeprowadzeniem i po przeprowadzaniu IPO, które debiutowały na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w roku 2013. Wykonano analizę dyskryminacyjną przedsiębiorstw za pomocą modeli bankructw, które wykazują się największą skutecznością w polskich warunkach. W oparciu o powyższe modele w grupie wyselekcjonowanych przedsiębiorstw stwierdzono zależność między zwiększeniem szansy na pozostanie na rynku w polskim otoczeniu ekonomicznym a oficjalnym debiutem giełdowym firm.
Wrona, B. (2023). Wpływ pierwszej oferty publicznej na dalsze losy przedsiębiorstwa. Czy proces IPO zmniejsza szansę na bankructwo spółki? W D. Hadro & P. Prędkiewicz (red.), Finanse (s. 77–87). https://doi.org/10.15611/2023.07.9.06
Keywords: pierwsza oferta publiczna; modele bankructwa; bankructwo przedsiębiorstw; analiza dyskryminacyjna; GPW; initial public offering; bankruptcy models; corporate bankruptcy; discriminant analysis; WSE