Ocena sytuacji mieszkaniowej w Polsce i w wybranych krajach europejskich - Tomas, Anna (The Evaluation of Housing Status in Poland and Selected European Countries, 2023)
Rynek nieruchomości jest przedmiotem wszelkich analiz od strony zarówno inwestycji, jak i dostępności nieruchomości mieszkaniowych lub oceny ich standardów. Celem niniejszego artykułu jest ocena sytuacji mieszkaniowej w Polsce i w wybranych krajach europejskich. Na podstawie wskaźników ekonomicznych oraz danych dotyczących poziomu standardu mieszkaniowego podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy badana sytuacja jest istotnie korzystniejsza w krajach rozwiniętych niż w krajach rozwijających się. Dodatkowo wymieniono i wyjaśniono różnice między wspomnianymi grupami krajów. Aby zrealizować postawiony cel artykułu, zastosowano jedną z metod wielowymiarowej analizy porównawczej – metodę sum standaryzowanych. Badanie nie dowiodło silnej zależności między poziomem rozwoju gospodarczego państw a sytuacją na rynkach mieszkaniowych. Analiza wykazała za to, że Norwegia charakteryzuje się zdecydowanie najkorzystniejszymi warunkami panującymi na rynku nieruchomości, w pozostałych krajach natomiast zjawisko kształtowało się odmiennie w każdym badanym okresie.
Tomas, A. (2023). Ocena sytuacji mieszkaniowej w Polsce i w wybranych krajach europejskich. W D. Hadro & P. Prędkiewicz (red.), Finanse (s. 64–76). https://doi.org/10.15611/2023.07.9.05
Keywords: rynek nieruchomości; standard mieszkaniowy; nieruchomość; nieruchomość własnościowa; PKB; real estate market; housing standard; real estate; owner - occupied dwellings; GDP