Inwestycje alternatywne na przykładzie samochodów zabytkowych - Dębosz, Krzesimir (Alternative Investments on the Example of Classic Cars, 2023)
W artykule opisano inwestycje alternatywne oraz porównuje stopy zwrotu i ryzyko inwestycji tradycyjnych i alternatywnych, skupiając się głównie na samochodach zabytkowych. Badanie polegało na analizie miesięcznych stóp zwrotu popularnych indeksów giełdowych, indeksów samochodów zabytkowych oraz innych popularnych inwestycji alternatywnych. Używając analizowanych aktywów, stworzono trzy różne portfele inwestycyjne zgodnie z teorią portfelową Markowitza, z których dwa uwzględniają indeksy samochodów zabytkowych, a trzeci metale szlachetne. Po skonstruowaniu portfeli porównano ich granice efektywne. Na podstawie analizowanych danych stwierdzono, że indeksy samochodów zabytkowych są w stanie osiągnąć stopy zwrotu wyższe od innych inwestycji alternatywnych, a także są słabiej skorelowane z inwestycjami tradycyjnymi, co czyni je lepszą klasą aktywów w kontekście efektywnego portfela inwestycyjnego.
Dębosz, K. (2023). Inwestycje alternatywne na przykładzie samochodów zabytkowych. W D. Hadro & P. Prędkiewicz (red.), Finanse (s. 25–37). https://doi.org/10.15611/2023.07.9.02
Keywords: inwestycje; inwestycje alternatywne; samochody zabytkowe; metale szlachetne; teoria portfela Markowitza; investments; alternative instruments; classic car; precious metals; Markowitz portfolio theory