Ekonomiczne i społeczne czynniki dzietności - Buczek, Daria (Economic and Social Factors of Fertility, 2023)
Celem artykułu jest określenie czynników społeczno-ekonomicznych, które wpływają na poziom dzietności, a także ich siły oraz sposobu, w jaki na ten poziom oddziałują. Artykuł zawiera zatem analizę społeczno-ekonomicznych skutków zmniejszania się dzietności – zarówno tych pozytywnych, jak i negatywnych. Przedstawia powody tego zmniejszenia się do poziomu niezapewniającego zastępowalności pokoleń. W artykule opisane zostały najważniejsze czynniki wpływające na poziom współczynnika dzietności. Badania zostały przeprowadzone na podstawie panelu czasowo-przestrzennego dla danych z lat 2006-2019 dla indeksów dwudziestu rozwiniętych europejskich państw. Rezultatem jest model regresji liniowej, prezentujący zmienne wpływające na poziom dzietności w Europie. Zbadano również korelację pomiędzy zmiennymi objaśniającymi a poziomem współczynnika dzietności. Zmiennymi istotnymi statystycznie okazały się trzy spośród dziewięciu zmiennych objaśniających zakwalifikowanych do modelu – poziom wynagrodzeń, poziom równouprawnienia płci i migracje ludności. Podczas gdy dwie pierwsze zmienne okazały się destymulantami, saldo migracji ma charakter stymulanty.
Buczek, D. (2023). Ekonomiczne i społeczne czynniki dzietności. W D. Hadro & P. Prędkiewicz (red.), Finanse (s. 9–24). https://doi.org/10.15611/2023.07.9.01
Keywords: współczynnik dzietności; dzietność; czynniki dzietności; fertility rates; fertility; fertility factors