Erozja gruntów spoistych poniżej budowli piętrzących na przykładzie stopni wodnych Brzeg Dolny i Malczyce - Majchrzak Artur (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
Niniejsza praca prezentuje problem erozji poniżej stopnia Brzeg Dolny eksploatowanego od 1958 roku i nowo powstałego stopnia Malczyce na Odrze oraz erozji liniowej na odcinku między tymi stopniami.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: rzeka; erozja denna; grunty spoiste; badania in situ; badania laboratoryjne