O potrzebie powrotu do wychowawczo-opiekuńczego charakteru kurateli w postępowaniu wykonawczym - Kobes, Paweł (About the need to return to the educational and caring nature of guardianship in enforcement proceedings, 2023)
Rola kuratora sądowego w postępowaniu wykonawczym jest kluczowa, ponieważ przepisy prawa wyznaczają mu zadania praktycznie we wszystkich instytucjach wchodzących w zakres wykonywania kar i środków karnych wobec przestępców. Tym samym kurator sądowy ma wpływ w znacznej mierze na efektywność wykonywania kar i środków karnych. Niestety w obowiązującym stanie prawnym kurator w postępowaniu wykonawczym pełni przede wszystkim funkcje kontrolne i informacyjne, a w bardzo ograniczonym zakresie realizuje funkcje opiekuńcze i resocjalizacyjne. Zatem istnieje konieczność stworzenia mechanizmów, dzięki którym kurator w postępowaniu z dorosłymi sprawcami przestępstw będzie w większym stopniu koncentrował się na działaniach opiekuńczo-wychowawczych. Przesunięcie akcentu na wychowawczy charakter pracy kuratora ze skazanym jest o tyle istotne, że ewolucja polityki kryminalnej zmierza w kierunku poszerzania znaczenia roli kuratora w postępowaniu wykonawczym poprzez rozbudowywanie katalogu jego zadań.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 48(3)/2023, s. 45-53
Keywords: kurator; resocjalizacja; skazany; dozór kuratora; postępowanie wykonawcze