Przesłanki fuzji i przejęć przedsiębiorstw: studium przypadków - Ogórek, Paulina (Rationales of Merger and Acquisitions of Enterprises: Case Studies, 2023)
Za cel pracy przyjęto wskazanie motywów towarzyszących przedsiębiorstwom przy podejmowaniu decyzji o fuzjach i przejęciach i związanych z nimi strategicznych przesłankach, elementach procesu realizacji transakcji oraz jej skutków. Analiza została przeprowadzona na podstawie teorii kosztów transakcyjnych O.E. Williamsona, teorii efektu synergii i ekonomii skali. Artykuł zawiera istotne fragmenty i treści pracy dyplomowej autorki.
Ogórek, P. (2023). Przesłanki fuzji i przejęć przedsiębiorstw: studium przypadków. W B. Borkowska (red.), Ekonomia (s. 103–112). https://doi.org/10.15611/2023.05.5.09
Keywords: fuzja; przejęcia; transakcja; mergers; acquisition; transaction