„Buy now, pay later” jako nowa usługa na rynku płatności: perspektywy i skutki działania - Skowroński, Szymon (“Buy Now; Pay Later” as a New Service on the Payments Market: Prospects and Effects of Development, 2023)
Usługa „Buy now, pay later” (BNPL) jest nową metodą płatności, która pozwala na zakup produktów oraz usług z odroczonym terminem spłaty. W ostatnim czasie opcja ta zyskuje na popularności wśród konsumentów, szczególnie osób młodszych, ze względu na jej wygodę. Ze względu na rosnący popyt przybywa miejsc, gdzie możliwa jest realizacja zakupów za pomocą BNPL. Perspektywy rozwoju tej usługi są obiecujące, jednakże istnieją również obawy dotyczące potencjalnych skutków jej rozwoju, takie jak nadmierne wydatki i negatywny wpływ na zdolność finansową konsumentów. Celem niniejszej pracy jest scharakteryzowanie usługi „Buy now, pay later”, mając na uwadze perspektywy jej rozwoju i skutki dla konsumentów, sprzedawców oraz stabilności rynku płatności. W pracy podjęto próbę zidentyfikowania korzyści, wyzwań i potencjalnych typów ryzyka związanych z odroczonymi płatnościami oraz oceny ich wpływu na wybory konsumenckie i konkurencyjność rynku.
Skowroński, S. (2023). „Buy now, pay later” jako nowa usługa na rynku płatności: perspektywy i skutki działania. W B. Borkowska (red.), Ekonomia (s. 89–102). https://doi.org/10.15611/2023.05.5.08
Keywords: Buy now, pay later; rynek płatności; FinTech; płatności odroczone; payments market; deferred payment