Pokusa nadużycia w czasie globalnego kryzysu finansowego (2007-2009) - Lewicki, Patryk (Moral Hazard during the Global Financial Crisis (2007-2009), 2023)
Celem pracy jest zaprezentowanie zjawiska pokusy nadużycia występującego w działaniach różnych podmiotów rynkowych w czasie kryzysu finansowego (2007-2009) w Stanach Zjednoczonych. Przedstawione zostały działania i wzajemne powiązania takich podmiotów, jak: banki inwestycyjne, agencje ratingowe, rządowe przedsiębiorstwa hipoteczne, osoby o niskiej zdolności kredytowej (tzw. NINJA) i pośrednicy finansowi. Poruszona została również problematyka polityki bailout i jej wpływ na przedsiębiorstwa „zbyt duże, by upaść”.
Lewicki, P. (2023). Pokusa nadużycia w czasie globalnego kryzysu finansowego (2007-2009). W B. Borkowska (red.), Ekonomia (s. 56–65). https://doi.org/10.15611/2023.05.5.05
Keywords: asymetria informacji; pokusa nadużycia; negatywna selekcja; kryzys finansowy 2008; banki inwestycyjne; agencje ratingowe; NINJA; information asymmetry; moral hazard; adverse selection; 2008 financial crisis; investment banks; rating agencies