Oportunistyczne działania inwestorów na rynkach kapitałowych – studium przypadków - Chlipała, Wiktor (Opportunistic Activities of Investors on Capital Markets – Case Studies, 2023)
Celem pracy jest przedstawienie zjawiska oportunizmu w działaniach inwestorów, chcących zyskać nieuczciwie przewagę nad pozostałymi uczestnikami rynku. Zostaną omówione przypadki oportunistycznych działań w postaci manipulacji rynkowych, takich jak: cornering na akcjach Volkswagena, insider trading w PGNiG i spoofing banków na rynku złota. Poruszone zostaną również kwestie wykrywania i przeciwdziałania takim aktywnościom.
Chlipała, W. (2023). Oportunistyczne działania inwestorów na rynkach kapitałowych – studium przypadków. W B. Borkowska (red.), Ekonomia (s. 45–55). https://doi.org/10.15611/2023.05.5.04
Keywords: oportunizm; rynki kapitałowe; manipulacje; asymetria informacji; negatywna selekcja; opportunism; capital markets; manipulation; information asymmetry; adverse selection