Wykorzystanie asymetrii informacji w reklamie suplementów diety i kosmetyków - Gnach, Karolina (Using the Asymetry of Information in Advertising Dietary Suplements and Cosmetics, 2023)
Celem artykułu jest omówienie szerokiego problemu zjawiska asymetrii informacyjnej oraz wprowadzania do przekazu reklamowania dezinformacji. Na przykładzie rynku suplementów diety oraz rynku kosmetyków przedstawiono, w jaki sposób producenci wykorzystują w reklamie niedoinformowanie konsumentów i wywierają przez to wpływ na ich decyzje zakupowe, kierując się przy tym wyłącznie maksymalizacją swoich zysków.
Karolina, G. (2023). Wykorzystanie asymetrii informacji w reklamie suplementów diety i kosmetyków. W B. Borkowska (red.), Ekonomia (s. 34–44). https://doi.org/10.15611/2023.05.5.03
Keywords: dezinformacja; reklama; oportunizm; asymetria informacji; suplementy diety; rynek suplementów diety; rynek kosmetyków; missinformation; advert; opportunism; assymetry of information; diet supplements market; cosmetics market