Greenwashing jako forma oportunistycznego działania przedsiębiorstw - Ziomek, Wiktoria (Greenwashing as a Form of Opportunistic Corporate Behavior, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie oportunistycznych działań przedsiębiorstw na przykładzie greenwashingu. W pracy poruszone zostały zagadnienia ograniczonej racjonalności, oportunizmu oraz asymetrii informacji. Na podstawie studium przypadków zobrazowane zostały praktyki firm działających w różnych branżach, które dla osiągnięcia własnych korzyści, wykorzystują niedoskonałą wiedzę uczestników rynku, prowadząc do podejmowania przez nich nieoptymalnych decyzji. Ich przytoczenie pozwala zrozumieć, jakie skutki dla społeczeństwa mogą nieść takie działania.
Ziomek, W. (2023). Greenwashing jako forma oportunistycznego działania przedsiębiorstw. W B. Borkowska (red.), Ekonomia (s. 9–20). https://doi.org/10.15611/2023.05.5.01
Keywords: oportunizm; greenwashing; nieoptymalne decyzje; ograniczona racjonalność; asymetria informacji; opportunism; suboptimal decisions; bounded rationality; information asymmetry