Ekonomia [całość] - Borkowska, Bożena. Redaktor (Debiuty studenckie. Ekonomia, 2023)
[Publikacja zawiera dziesięć artykułów. Zakres poruszanych w nich zagadnień jest obszerny i zawiera się w heterodoksyjnych nurtach ekonomii, a także w filozofii nauki. Autorzy rozdziałów szczegółowo omówili m.in. takie zagadnienia, jak: greenwashing jako forma oportunistycznego działania przedsiębiorstw, oportunizm w działaniach przedsiębiorstw z branży spożywczej, wykorzystanie asymetrii informacji na rynkach suplementów diety i kosmetyków, oportunistyczne działania inwestorów na rynkach kapitałowych, pokusa nadużycia w czasie globalnego kryzysu, wykorzystanie asymetrii informacji w relacji pryncypał–agent i jej konsekwencje na rynkach kapitałowych, rodzaje przedsiębiorczości na rynku marihuany w Stanach Zjednoczonych, buy now, pay later jako nowa usługa na rynku płatności, przesłanki fuzji i przejęć przedsiębiorstw, granice nauki w ujęciu ekonomicznym.] z zapowiedzi.
s. 130
Keywords: greenwashing; asymetria informacji; rynki kapitałowe; pokusa nadużycia; przedsiębiorczość