Integracja pracowników z Ukrainy, Białorusi i Gruzji – nowe wyzwania dla ZZL w organizacjach w Polsce - Ścibior-Butrym, Anna (Integration of Employees from Ukraine, Belarus and Georgia – New Challenges for HRM in Organizations in Poland, 2024)
W artykule przybliżono zmieniające się uwarunkowania społeczno-kulturowe, które są katalizatorem zmian w strukturach współczesnej organizacji. Na przestrzeni ostatnich lat społeczeństwo w Polsce ulega przeobrażeniom z (względnie) kulturowo homogenicznego w heterogeniczne. Wielokulturowość w strukturach zatrudnienia stawia nowe wyzwania przed zarządzaniem zasobami ludzkimi, w którym kluczowym obszarem jest integracja. Celem artykułu jest ukazanie potencjalnych barier i ułatwień w integracji migrantów pochodzenia ukraińskiego, białoruskiego i gruzińskiego, którzy stanowią trzy najbardziej dynamicznie osiedlające się w Polsce mniejszości narodowe. W artykule przedstawiono wyniki badania pilotażowego w postaci zogniskowanego wywiadu grupowego z udziałem cudzoziemskich pracowników reprezentujących wymienione narodowości. Przeprowadzone badanie stanowi fazę wstępną do dalszych, pogłębionych dociekań naukowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 1, s. 141-150
Keywords: integracja; zarządzanie różnorodnością; uwarunkowania społeczno-kulturowe; zarządzanie zasobami ludzkimi; integration; diversity management; socio-cultural determinants; human resources management