Innowacje w jednostkach ochrony zdrowia w kontekście zmian klimatycznych – studium przypadku - Swałek, Aleksandra (Innovations in Health Care Units in the Context of Climate Change –Case Study, 2024)
Celem publikacji jest rozpoznanie innowacji przynoszących korzyści dla środowiska w publicznych jednostkach ochrony zdrowia. Cel artykułu osiągnięto poprzez studia literatury oraz przeprowadzone studium przypadku na wybranej publicznej jednostce ochrony zdrowia. Na podstawie otrzymanych wyników badania Publicznego Szpitala XYZ w Zabrzu wnioskować można, że jednostka wdraża przede wszystkim ekologiczne innowacje systemowe. Celem tych rozwiązań jest redukcja kosztów zużycia energii, wody i materiałów medycznych, a także unikanie marnotrawstwa, ale jednocześnie ma to również pozytywny wpływ na środowisko. Należy także zauważyć, że w badanym podmiocie brak jest zarządzania innowacjami. Artykuł zawiera przegląd najnowszej literatury, głównie angielskojęzycznej, z zakresu innowacji oraz innowacji ekologicznych ze szczególnym uwzględnieniem sektora usług i jednostek ochrony zdrowia, co stanowi jego główny walor teoriopoznawczy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 1, s. 133-140
Keywords: ekoinnowacje; innowacje; sektor ochrony zdrowia; eco-innovation; innovations; healthcare sector