Determinanty innowacyjności i elastyczności organizacji w dobie Industry 4.0 - Rzepka, Agnieszka; Witkowski, Jacek; Czerwińska, Magdalena; Maciaszczyk, Magdalena (Determinants of Innovation and Flexibility of an Organization in the Industry 4.0 Era, 2024)
Innowacje są niewątpliwie jedną z głównych sił napędowych wzrostu gospodarczego. Zdolność do kreowania i implementowania rozwiązań innowacyjnych jest aktualnie podstawowym miernikiem sprawności funkcjonowania przedsiębiorstwa na rynku. Celem artykułu było zidentyfikowanie kluczowych czynników wewnątrz organizacji w największym stopniu sprzyjających ich innowacyjności oraz elastyczności. Badaniem objęto 620 respondentów z różnych małych i mikroprzedsiębiorstw. W trakcie badań przeprowadzono następujące prace: deskresearch, indywidualny wywiad pogłębiony oraz badania ankietowe. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że większość ankietowanych członków organizacji dostrzega ścisłą zależność pomiędzy innowacyjnością a kreatywnością. Badani menedżerowie doceniają wspólnotę norm, wartości oraz wzorców zachowań w organizacji jako istotny czynnik innowacyjności. Autorzy uważają, że przeprowadzone badania mogą urozmaicić i wzbogacić literaturę dotyczącą innowacji i adaptowania, wdrażania, a także stymulować współpracę organizacji w zakresie wdrażania innowacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 1, s. 121-132
Keywords: innowacje; Industry 4.0; zarządzanie organizacją; przedsiębiorstwa; innovations; organization management; enterprises