Praca platformowa z wykorzystaniem aplikacji mobilnych jako przejaw fragmentacji pracy - Ostoj, Izabela (Platform Work Using Mobile Applications as a Manifestation of Fragmentation of Work, 2024)
Rozwój pracy platformowej na świecie i w Polsce jest jednym z dowodów na zmieniający się charakter pracy. Jednym z narzędzi napędzających jej rozwój są aplikacje mobilne. Digitalizacja i cyfryzacja umożliwiły fragmentację wielu prac i elastyczne rozdzielanie ich pomiędzy różnych wykonawców. Powszechność używania aplikacji mobilnych w pracy platformowej jest wyrazem dążenia platform do obniżenia przeciętnych kosztów, ale może być też pośrednią miarą fragmentacji pracy. Celem artykułu jest wykazanie popularności aplikacji mobilnych jako narzędzia wspomagającego pracę platformową. Wnioski sformułowano na podstawie wyników autorskiego sondażu diagnostycznego przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie mieszkańców Polski, z której wyłoniono pracujących za pośrednictwem platform. Badanie wykazało m.in., że prawie 60% badanych wykonujących zadania koordynowane za pośrednictwem platform cyfrowych wykorzystywało zawsze lub bardzo często aplikacje mobilne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 1, s. 88-95
Keywords: cyfrowe platformy pracy; aplikacje mobilne; fragmentacja pracy; digital labour platforms; mobile apps; fragmentation of work