Wyniki produkcyjne i ekonomiczne gospodarstw o różnej wielkości obszarowej specjalizujących się w produkcji zbóż - Komorowska, Dorota; Mikuła, Aneta (Production and Economic Results of Farms of Various Area Size Specializing in Cereal Production, 2024)
Celem opracowania jest ocena wyników produkcyjnych i ekonomicznych gospodarstw rolnych o różnej wielkości obszarowej specjalizujących się w produkcji zbóż. Ocena została przeprowadzona na podstawie danych z gospodarstw objętych rachunkowością rolną w systemie FADN w 2020 roku. Do oceny gospodarowania czynnikami produkcji w badanych gospodarstwach zastosowano klasyczne wskaźniki produktywności i dochodowości ziemi, pracy i kapitału. Z przeprowadzonej analizy wynika, że wraz ze wzrostem wielkości gospodarstw specjalizujących się w produkcji zbóż wyraźnie wzrastają ich produktywność i dochodowość, co się wiąże z organizacją produkcji i wzrostem poziomu intensywności produkcji w większych gospodarstwach. Wobec tego powiększanie gospodarstw zbożowych prowadzi do wyraźnej poprawy wyników produkcyjnych i ekonomicznych ich działalności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 1, s. 79-87
Keywords: produkcja zbóż; wyniki produkcji rolniczej; specjalizacja gospodarstw rolnych; cereal production; agricultural production results; specialization of farms