Wpływ zaangażowania w pracę na intencję odejścia z pracy w zależności od płci - Gigol, Tomasz; Grabarska, Urszula (Impact of Work Engagement on Turnover Intention According to Gender, 2024)
Celem badania było sprawdzenie zależności między zaangażowaniem w pracę personelu a chęcią do odejścia z pracy w kontekście płci pracowników. W tym celu przeprowadzono badanie ilościowe (N = 123) w grupie młodych respondentów z różnorodnych przedsiębiorstw w Polsce. Przeprowadzono analizę korelacji i moderacji. Zastosowano ramy koncepcyjne modelu planowanych zachowań. Ustalono, że płeć jest moderatorem wpływu zaangażowania w pracę na chęć odejścia z niej. Dla kobiet większe zaangażowanie w pracę przekłada się na mniejszą chęć odejścia niż dla mężczyzn. Próba nie była statystycznie reprezentatywna. Artykuł pogłębia poznanie uwarunkowań chęci odejścia z pracy. Przeanalizowano zaangażowanie w pracę jako poprzednik odejścia z pracy i wskazano na rolę płci w tym procesie. Praktyczne implikacje: budowanie narzędzi do zwiększania zaangażowania w pracę u młodych pracowników, z uwzględnieniem różnic między kobietami a mężczyznami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 1, s. 26-37
Keywords: zaangażowanie w pracę; chęć odejścia z pracy; różnice płciowe; work engagement; turnover intention; gender differences