Stabilność polskiego sektora budowlanego w kontekście pandemii Covid-19 oraz wojny na Ukrainie na podstawie spółek notowanych na GPW - Szaradowski, Łukasz (Stability of the Polish Construction Sector in the Context of the Covid-19 Pandemic and the War in Ukraine Based on Companies Listed on the Warsaw Stock Exchange (GPW), 2023)
Celem artykułu jest ocena stabilności sektora budowlanego w Polsce. Badania przeprowadzono na próbie 13 spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Okres badania obejmował lata 2017-2022. Na podstawie danych pochodzących ze sprawozdań finansowych oraz w ogólnodostępnych serwisach internetowych wykazano różnice w dynamice zysków, płynności bieżącej, rentowności czy też zadłużenia. Dla wszystkich podmiotów oszacowane zostały wartości trzech polskich modeli dyskryminacyjnych – modelu E. Mączyńskiej, modelu poznańskiego oraz modelu INE PAN. Wyniki przeprowadzonych badań pokazały, iż należałoby podjąć próby większego dostosowania ich do badanej próbki pod kątem sektora, wielkości przedsiębiorstwa czy też specyfiki działalności z uwagi na różnice między ocenami kondycji finansowej otrzymanych z modeli a faktyczną dynamiką rentowności, zadłużenia płynności czy zyskowności wynikającą z danych finansowych. Ponadto stwierdzono, iż pomimo trudnej sytuacji makroekonomicznej większość badanych spółek z sektora budowlanego poprawiła swoją kondycję finansową, co widać również po kursach akcji tychże podmiotów, które drożały średnio o blisko 100%.
Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 94-104
Keywords: analiza finansowa; analiza dyskryminacyjna; budownictwo; Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie; financial analysis; discrimination analysis; construction; Warsaw Stock Exchange