Nowoczesne metody imputacji braków danych – porównanie wybranych metod - Marszałek, Maciej (Modern Methods of Imputation of Missing Data – Comparison of Selected Methods, 2023)
Artykuł opisuje wyniki przeprowadzonych imputacji metodami imputacji wielokrotnej procedurą MICE oraz przy użyciu sieci neuronowych na niewielkim zbiorze zawierającym 690 obserwacji i 6 zmiennych. Uzyskane wyniki porównano i wybrano imputację MICE jako lepszą metodę uzupełniania braków danych w badanym zbiorze.
Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 49-62
Keywords: braki danych; nowoczesne metody imputacji; uczenie maszynowe; imputation; neural networks; data gaps; MICE algorithm