Analiza dzietności i jej uwarunkowań w Polsce w 2021 roku - Golczyk, Oktawia; Kamińska, Martyna (Analysis of Fertility Rate and its Determinants in Poland in 2021, 2023)
Od kilku lat kraje europejskie zmagają się z dużym problemem demograficznym. Pomimo różnych programów prorodzinnych współczynnik dzietności nie wzrasta. Sytuacja ta dotyczy również Polski. Artykuł ma na celu zbadanie uwarunkowań współczynnika dzietności oraz jego kształtowania się w województwach w Polsce w 2021 roku. W analizie wykorzystano modelowanie ekonometryczne oraz analizę skupień. Okazało się, że zjawisko dzietności jest bardzo złożone i trudne do jednoznacznego scharakteryzowania. Wybrane do analizy czynniki nie pozwoliły na stworzenie modelu, który opisywałby to zjawisko w wystarczającym stopniu. Ponadto w Polsce nadal istnieją różnice regionalne, które sprawiają, że w części województw jest dużo wyższy współczynnik dzietności niż w pozostałych. Analiza skupień zidentyfikowała, które województwa są ze sobą powiązane ze względu na badane czynniki oraz jakie klastry powstały w wyniku tego procesu.
Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 35-48
Keywords: dzietność; demografia; współczynnik dzietności; model ekonometryczny; analiza skupień; fertility; demography; fertility rates; econometric modeling; cluster analysis