Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach - Grześkowiak, Alicja. Redakcja; Peternek, Piotr. Redakcja (Spis treści [Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022], 2023)
[Zeszyt zawiera dziewięć tekstów poświęconych różnym obszarom działalności gospodarczej człowieka oraz problemów społeczno-ekonomicznych. Artykuły łączy ilościowe ujęcie rozpatrywanych zagadnień z wykorzystaniem bogatego arsenału metodycznego. W prezentowanych tekstach poruszono interesujące zagadnienia z obszaru ekonomii i finansów. Ujęto w nich szerokie spektrum metod analitycznych, co decyduje o wysokiej wartości opracowań. W książce omówiono takie zagadnienia, jak: analiza zróżnicowania województw w Polsce ze względu na poziom i społeczno-demograficzne uwarunkowania selektywnej zbiórki odpadów, badanie zróżnicowania przeciętnego miesięcznego dochodu rozporządzalnego na osobę w województwach w Polsce, analiza dzietności i jej uwarunkowań w Polsce w 2021 roku, nowoczesne metody imputacji braków danych – porównanie wybranych metod, analiza zmian na rynku najmu w trakcie pandemii Covid-19 z perspektywy studenta, stabilność polskiego sektora budowlanego w kontekście pandemii Covid-19 oraz wojny na Ukrainie na podstawie spółek notowanych na GPW, zastosowanie wybranych metod data mining w segmentacji klientów, analiza stabilności parametrów modelu płaszczyzny zmienności implikowanej dla opcji na WIG20, budowa i testowanie wsteczne strategii inwestycyjnej bazującej na uczeniu maszynowym.] z zapowiedzi
Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 130
Keywords: selektywna zbiórka odpadów; miesięczny dochód rozporządzalny; pandemia COVID-19; uczenie maszynowe