Depopulacja i rozwój Nysy oraz powiatu nyskiego wobec akademickości miasta. Wybrane zagadnienia ekonomiczne i demograficzne - Jończy, Romuald; Rokita-Poskart, Diana; Śleszyński, Przemysław (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Monografia dotyka problematyki procesów ludnościowo-rozwojowych w ośrodku subregionalnym oraz analizuje rolę, jaką odgrywa w nich szkoła wyższa. Przedmiot analizy stanowią Nysa i cały powiat nyski, będący obszarem peryferyjnym typologicznie, zbliżonym bardziej do obszarów problemowych przedsudeckiego i sudeckiego Dolnego Śląska niż do specyficznej pod względem ludnościowym Opolszczyzny czy historycznego Górnego Śląska, z którymi głównie związane są dzieje opisywanego miasta. Monografia bazuje na analizie danych oraz wynikach rozległych badań empirycznych, koncentrując się szczególnie na procesach przestrzennych, wyludnienia i drenażu ludności, zwłaszcza młodzieży. Dokonane analizy są kontekstualizowane w ramach procesów rozwoju i roli, jaką odgrywa w nich uczelnia umiejscowiona w subregionalnym ośrodku akademickim. Autorzy książki spoglądają na uczelnię jak na instrument zatrzymujący młodzież i generujący impulsy dla lokalnego rozwoju demograficzno-gospodarczego. Publikacja rzuca nowe światło na kluczowe wyzwania demograficzne i ekonomiczne i jest źródłem wiedzy dla badaczy, decydentów lokalnych oraz wszystkich zainteresowanych dynamiką rozwoju ośrodków subregionalnych.] z zapowiedzi
s. 174
Keywords: depopulacja; migracje; Nysa; powiat nyski; wyludnienie; drenaż ludności